dieta, warzywa, superżywność
Dieta i zdrowie

Polska superżywność

Zdrowe produkty cieszą się obecnie ogromną popularnością. Coraz więcej osób ma świadomość, jaki wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma to, co spożywamy. To właśnie dzięki temu rośnie zainteresowanie produktami nieprzetworzonymi, które posiadają bezpieczny, a przede wszystkim naturalny skład. Polskie superfoods to produkty pełne dobroczynnych składników odżywczych, witamin, czy też minerałów. W ich składzie można znaleźć także antyoksydanty. Wcale nie musimy szukać za granicą. Polskie produkty są równie dobrze, a przede wszystkim o wiele tańsze. Poniżej przedstawiono listę produktów spożywczych, które można zaliczyć do grupy superżywności.

Buraki

Buraki słyną ze swoich właściwości antynowotworowych. Są doskonałym wsparciem w czasie chemioterapii. Składniki zawarte w burakach pobudzają układ krwionośny do pracy. Jest to warzywo, które dostarcza wielu niezbędnych witamin, a tym samym zapobiega anemii. Jego regularne spożywanie zapewnia również skuteczną ochronę naszej wątrobie. To również naturalny sposób na wzmocnienie potencji. Buraki poprawiają ogólną wydolność organizmu. Poprawiają również funkcjonowanie układu odpornościowego. Są one także rekomendowane w przypadku uporczywej zgagi, czy też nadkwasoty organizmu.

buraki

Żurawina

Żurawina jest nie tylko wyjątkowo zdrowa, ale również niezwykle smaczna. Jest to także doskonałe źródło witaminy C. Jest to produkt szczególnie polecany osobom, które cierpią na nawracające schorzenia układu moczowego. Żurawina działa oczyszczająco. Skutecznie eliminuje toksyny i inne szkodliwe związki. Wykazuje ona właściwości antybakteryjne. Podobnie, jak buraki zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu. Warto również dodać, że jest to produkt, który poprawia pracę układu krwionośnego, a także reguluje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie żurawiny poprawia ogólną wydolność organizmu.

Ovita - baner reklamowy

Czosnek

Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne. Jest on szczególnie pomocny w przypadku zakażenia dróg oddechowych. Produkt ten skutecznie eliminuje z naszego organizmu wirusy odporne na antybiotyki, co zwiększa efektywność leczenia. Warto również dodać, że czosnek reguluje pracę wątroby, a także chroni ją przed poważnymi dolegliwościami. Zmniejsza on również ryzyko pojawienia się wrzodów żołądka. Obniża on cholesterol, a także działa przeciwzakrzepowo. Pozytywnie oddziałuje on na układ krwionośny, a tym samym chroni przed udarami, czy też zawałami.

Siemię lniane

Siemię lniane to pokaźna dawka kwasów omega 3. W jego składzie znajdziemy również witaminę E, lecytynę, wapń, cynk, czy też błonnik. Nie od dziś jest to produkt polecany do ochrony układu pokarmowego. Zwiększa on skuteczność eliminacji toksyn, a także reguluje pracę enzymów trawiennych. Po siemię lniane sięgają często osoby, które się odchudzają. Usprawnia ono spalanie tłuszczów, dzięki czemu łatwiej utrzymać smukłą sylwetkę. Niewiele osób wie, że siemię lniane doskonale wpływa na układ nerwowy. Ma ono również działanie przeciwmiażdżycowe. Zmniejsza także ryzyko pojawienia się nowotworu.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu. Są więc szczególnie polecane osobom narażonym na długotrwałą pracę umysłową. Jest to także źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Regularne spożywanie orzechów włoskich zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy, zawału, czy też udaru. Warto wiedzieć, że w ich składzie znajduje się białko.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta działa oczyszczająco, dzięki czemu eliminuje ona toksyny z naszego organizmu. Ciekawym jest to, że dostarcza ona również potężnej dawki witaminy C. Eliminuje ona drożdżaki, a także inne grzyby, które zakłócają pracę narządów wewnętrznych. Udowodniono, że zmniejsza ona tempo powstawania komórek rakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *